четвртак, 30. мај 2013.

ПОЗИВ МЕДИЈИМА ДА ИЗВЈЕШТАВАЈУ О ЗАШТИЋЕНИМ ПОДРУЧЈИМА

ПРИЈЕДОР, 30. МАЈА /СРНА/ - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић позвала је данас медије да што чешће и активније извјештавају о заштићеним подручјима Републике Српске како би грађани што боље схватили који је значај заштићених подручја која су непроцјењиво богатство.

 

"Природни ресурси могу добити нове димензије - економску и димензију одрживости које даље могу значити нова запошљавња и нове приходе у локалним заједницама које се налазе на територији заштићених подручја", рекла је Голићева новинарима на Козари, гдје се одржава радионица у оквиру "Кампање за подизање нивоа информисаности грађана о заштићеним подручјима у Републици Српској".

Она је додала да се економски ефекти могу очекивати највише у областима еко-туризма, производње органске хране и породичном занату.

"Управо је данас Народна скупштина Републике Српске усвојила нацрте просторних планова националних паркова `Козара` и `Сутјеска` који ће бити усклађени са основним законом о националним парковима из 2010. као и са посебним законима о оба ова парка из прошле године", рекла је Голићева.

Она је додала да ће ова два документа ићи у јавну и у стручну расправу.

"Највише нас занима став грађана у локалним заједницама које се налазе на територији тих паркова, али и стручне јавности односно експерата који разумију шта значи које заштићено подручје", навела је Голићева.

"Кампања за подизање нивоа информисаности грађана о заштићеним подручјима у Републици Српској" одвија се у оквиру пројекта "Шумска и заштићена планинска подручја" који Свјетска банка и Глобал фонд финансирају са 1,7, а Влада Републике Српске са 1,25 милиона америчких долара у периоду од 2009. до 2013. године.

Осим представника медија, скупу на Козари присуствују представници Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, националних паркова "Козара" и "Сутјеска" и Института за грађевинарство Бањалука.

"Кампању за подизање нивоа информисаности грађана о заштићеним подручјима у Републици Српској" у име Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске реализују Агенција за односе са јавношћу "Инфо пет", Институт за грађевинарство Бањалука и Футура - факултет за примењену екологију из Србије.