понедељак, 22. април 2013.

УЛАЗАК СРБИЈЕ У ЕУ - ИЛУЗИЈА

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, 22. АПРИЛА /СРНА/ - Посланик СНС-а у Скупштини Србије Бојан Јаковљевић сматра да је улазак Србије у ЕУ илузија, те да ће бити још услова које држава неће моћи да испуни на путу ка Унији.

 
"Вјероватно ћемо добити условни датум за чланство у ЕУ, као што га и Турска има много годинама уназад, али сматрам да ће испуњења тих услова за Србију бити јако болна и да ће бити просто немогуће да их држава испуни за улазак у ЕУ", рекао је Јаковљевић Срни.

Напомињући да је пар пута био у делегацији Београда у преговорима са Приштином у Бриселу, Јаковљевић је истакао да су притисци огромни.

"Мислим да је улазак у ЕУ говото немогућ за Србију, зато што они увек у Србији виде малу Русију... Ако падне север Косова, бојим се да ће Србија доћи на те гране да ће ући у ЕУ, али са оним што неко зове `београдски пашалук`", упозорио је Јаковљевић.

Коментаришући најаву, према сазнањима српских медија, да у петак, 26. априла, у Београд долази европски комесар ЕУ за проширење Штефан Филе, Јаковљевић је рекао да му то није познато, али да вјерује да не долази са нечим добрим.

"Долази да поново врши притисак. Сваки пут када отуда неко дође у Србију, долази са новим захтевима и условима. Сигуран сам да ће бити још пуно тих услова, с обзиром да и споразум носи назив први споразум, дакле биће их још. Шта носи то још, остаје да видимо, али ће то још, према мом мишљењу, сигурно бити такво да ће Србија једноставно нестати", додао је Јаковљевић.

Говорећи о данашњем скупу Срба у Косовској Митровици, на којем је одбачен бриселски споразум и прихваћена декларација Сабора српског народа о успостављању Скупштине АП Косова и Метохије, Јаковљевић је рекао да од 1999. године до данас није био већи митинг, на којем се окупило око 20.000 људи.

Јаковљевић који се, такође, изјаснио против бриселског споразума, напоменуо је да предсједник његове странке Александар Вучић има пуно разумијевање за борбу Срба са Косова и Метохије, а да Срби из покрајине имају разумијевања за притиске на државу.

"Међутим, то не значи да ми морамо да прихватимо то што је Влада данас верификовала, јер потпуно смо сигурни да тај споразум води у гашење наших кућа, у наш нестанак", истакао је Јаковљевић.

Он је навео да су Срби из покрајине одлучили да формирају Скупштину АП Косова и Метохије, што је у складу са Уставом Србије, те да ће са државним врхом на састанку у Београду у сриједу у 12.00 часова "потражити разумевање за такав потез".

"Нама избор није остављен. Избор је један - хоћемо ли да часно нестанемо или да нечасно останемо. Изабрали смо ово прво. Ако је неко решио да нестанемо, а очигледно јесте, онда ћемо барем то да урадимо часно, а не предајом", рекао је Јаковљевић, додајући да ће српски народ наставити да се бори као и до сада.

Јаковљевић је истакао да је српски народ на Косову увијек имао најбоље разумијевање од народа у Републици Српској, којем је захвалио на подршци. 


СКАНДАЛОЗАН СПОРАЗУМ

  Споразум Београда и Приштине, који је ратификовао премијер Србије Ивица Дачић, је скандалозан у сваком погледу и представља напад на темеље поретка и уставности Републике Србије, изјавио је Срни виши научни сарадник Института за европске студије Миша Ђурковић.
 
Ђурковић је оцијенио да је скандалозно то што Европска комисија поздравља и награђује такав чин, иако је један од критеријума за прикључење ЕУ владавина права.

Он је нагласио да ЕУ воде искључиво геополитички разлози даљег слабљења Србије и српског народа.

Напоменувши да од Србије још не траже и да формално прихвати независност државе Косово, Ђурковић је оцијенио "да ће и оно доћи кад они процене да је сврсисходно".

Ђурковић сматра да је овај споразум најближи по духу такозваном Ердутском споразуму којим је, како је навео, источни дио републике Српске Крајине под притиском Београда 1996. године натјеран да се мирно реинтегрише у уставно-правни оквир Хрватске.

"Тако се сада четири општине са севера Космета терају да се мирно интегришу у уставно-правни оквир државе Косово", рекао је Ђурковић.

Он је оцијенио да је Влада Србије тако одустала и од идеје о подјели Космета и "предала је читаву своју јужну покрајину ни за шта".

"Најгоре је што је овај споразум знак да је отворен простор за даље черупање територије Србије. Ако сами предате један део, доћи ће и други по остале па се већ спремају операције за Рашку област, Војводину...", упозорио је Ђурковић.

Он је подсјетио и на примјер Турске која је почела преговоре са ЕУ прије десет година, "а сви знају да никада неће постати чланица ЕУ".

Ђурковић је констатовао да се логично поставља питање да ли ће један од следећих услова за Београд бити "да исто овако врше притисак на Бањалуку да мирно прихвати централизацију БиХ".