среда, 17. април 2013.

ВЛАЈКИ: ДУХОВНУ ПОДЛОГУ СРБА СМАТРАЈУ ГЕНОЦИДНОМ

БАЊАЛУКА, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки наводи да је Амбасада САД упутила позив властима Српске и црквеним властима да не граде цркву у мјесту Будак код Сребренице јер сматра "да су Срби починили геноцид над Бошњацима и да су геноцидан народ, а Српска геноцидна творевина".

 
У Влајкијевом саопштењу поводом упозорења Амбасаде САД властима Српске да не граде цркву у Будаку код Сребренице, истиче се да "они, такође, сматрају да је и духовна подлога српског народа геноцидна, односно да је православна црква та која је, суштински, у основи српске геноцидности".

"И због тога је, материјални облик те геноцидности, то јест српски православни храм, за којег би неупућени рекли да, као вјерски објекат, нема никакве везе са геноцидним чином појединаца, та православна црква у близини Меморијалног центра директна увреда за тамо покопане жртве геноцида.

"Tо је, дакле, права порука Амбасаде. Једино у чему је она погријешила, то је што није прецизно означила параметар унутар којег ништа што спада у српску духовност не смије да се сагради", истиче се у саопштењу потпредсједника Српске.

Влајки наводи да је БиХ, а поготово њен српски дио колонијални протекторат Запада у којем окупационе власти могу да раде шта хоће.

"Могу да бесконачно бомбардују тај простор осиромашеним уранијумом, да проузрокују колатералне штете, то јест да непланирано додатно убијају становништво, да демонизују, уцјењују, да развлашћују њене демократски изабране представнике, укључујући и предсједнике њених ентитета и томе слично", закључује се у Влајкијевом саопштењу.

Амбасада САД у БиХ позвала је власти Републике Српске и црквене власти да обуставе градњу цркве у Будаку /Дуго Поље/, општина Сребреница и да почну разговоре са представницима општине о прикладнијој локацији која би, како кажу, истински служила потребама вјерника и која би истовремено поштовала "спомен на жртве геноцида".