субота, 23. фебруар 2013.

Вишеград има велику развојну шансу у области туризма

22.02.2013 Агенције

Вишеград има велику развојну шансу у области туризма 
Вишеград - Амбасадор САД у БиХ Патрик Мун рекао је данас да Вишеград има велику развојну шансу у области туризма, потврдио је портпарол начелника ове општине Здравко Жужа, преносе агенције.
Жужа је навео да Мун при томе мисли на мост Мехмед-паше Соколовића, Андрић град, туристички воз “ћиру” и вјерске објекте велике историјске вриједности.
Он је, након састанка са америчким амбасадором на коме су учествовали и предсједник Скупштине општине Суљо Фејзић и шеф кабинета начелника Неђо Савић, рекао да је Мун веома задовољан политичко-безбједносном ситуацијом у Вишеграду, јер се тако стварају услови за развој те општине и неометан и самоодржав повратак.
- Стекао сам утисак да је Мун био задовољан овим разговором и да је добио све релевантне информације о укупној ситуацији у општини - додао је Жужа.
Он је нагласио да је амаричком амбасадору предочено да не постоје било какве препреке за страна улагања у ову општину.
 Због раније преузетих обавеза начелник општине Вишеград Славиша Мишковић није присуствовао овом састанку.
Мун није давао изјаве медијима.

Подршка невладином сектору

Амбасадор САД у БиХ Патрик Мун рекао је приликом данашње посјете канцеларији Демократског центра “Нове наде” у Вишеграду да је на овим просторима недовољно позната улога невладиног сектора у развоју друштва, каже менеџер “Нових нада” Мила Грачанин.
Грачанинова је навела да је амбасадор упознат са свим пројектима које финасира америчка Амбасада као што је био “Теледом”, затим “Желим да знам” и “Жена, религија, политика”, чија се вриједност процјењује на више од 30.000 долара.
- Амерички амбасадор је рекао да је задовољан нашим радом - истакла је Грачанинова.
Амбасадор СДА боравиће данас и у Горажду, гдје ће посјетити предузећа “Бекто прециза” и “АСА привент/привент сејфти”.
 

Представљање туристичких потенцијала РС испунило очекивања

23.02.2013 Агенције

Представљање туристичких потенцијала РС испунило очекивања 
Београд - Представљање туристичких потенцијала Републике Српске на 35. Међународном сајму туризма у Београду испунило је, па и премашило очекивања, изјавила је директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић, преносе агенције.
- Већ данас можемо дати генералну оцјену, а то је да смо заиста презадовољни начином на који смо се представили, као и огромном заинтерсованошћу агенција, туроператера из Србије, али и из цијелог свијета - рекла је Јовановићева медијма из Републике Српске.
Она је истакла да су остварни добри контакти и да је пословне партнере на сајму пронашао чак и бренд флаширане воде, који се први пут појавио на сајму и представио - Рајска вода “Хевен” из Чајнича.
- Мислим да постоји побуђено интересовање за инвестирање у област туристичке индустрије, што је нама веома важно, а надамо се да ће, чим се појави могућност за овакве инвестиције, и Влада препознати интерес у овој грани, с обзиром на то колико су ту јефтина креирана радна мјеста и обезбијеђено запошљавање људи - рекла је Јовановићева на штанду Републике Српске.

Што боље представити потенцијале Српске

Удружење радника угоститељства и туризма, које је формирано у Републици Српској, радиће на што бољој промоцији туристичких потенцијала Српске, изјавио је предсједник овог удружења Жељко Татић.
Татић је истакао да је Удружење формирано ради увезивања људи који раде у угоститељству и туризму и да има одличну сарадњу са Туристичком организацијом Републике Српске.
- Они се труде да доведу што више туриста у Републику Српску, а Удружење је ту да едукује људе у угоститељству и туризму, па да људи који дођу у Републику Српску буду задовољни - рекао је Татић новинарима из Републике Српске.
Он је напоменуо да је Удружење радника угоститељства и туризма присутно на 35. Међународни сајам туризма у Београду како би подржали Туристичку организацију Републике Српске.
На штанду Републике Српске на сајму у Београду данас је промовисано Удружење радника угоститељства и туризма.

Представљена понуда Бањалуке

Туристичка организација Бањалуке представила је данас оригиналну гастрономску понуду и туристичке производе и потенцијале највећег града у Републици Српској на 35. Међународном сајму туризма у Београду.
Директор Туристичке организације града Бањалуке Остоја Барашин истакао је да Бањалука са својом културом, величином и садржајима, представља значајну туристичку дестинацију Републике Српске.
- Један од наших главних туристичких производа јесте авантуризам на води, у ваздуху и на земљи.Већ смо постали препознатљиви и по различитим спортским догађајима од међународног значаја, због чега протеклих година долази све већи број туриста - рекао је Барашин на штанду Републике Српске, гдје је присуствовао презентацији.
Мамац за многе туристе је, како је навео Барашин, постало и богато културно-историјско насљеђе Бањалуке, а све већа посјета туриста, који су жељни нових дестинација, резултат је и чињенице да је овај град туристичка дестинација која се тек отвара према свијету са свим својим посебностима.
Напомињући да је рурални туризам на овом подручју у успону, Барашин је истакао да Бањалука има оригиналне гастро брендове по којима је позната као што је бањалучки ћевап, сир “трапист” и пиво “нектар”.

Представљена туристичка понуда Шипова

Богата туристичка понуда општине Шипово, која је једна од најљепших локација за флај фишинг у Европи и свијету, представљена је данас на 35. Међународном сајму туризма у Београду.
- Подручје општине Шипово у Републици Српској једна је од најљепших локација за флај фишинг у Европи и свијету, а са својим планинама и ријекама, као и категорисаним туристичким објектима представља примамљиву и јединствену дестинацију за одмор - рекао је координатор еколошко–промотивног удружења „Еко зона Шипово” Ненад Бужанин на штанду Републике Српске.
Бужанин је истакао да Шипово има девет ријека, од којих двије велике, планину Виторог са израђеним планинарским и бициклистичким стазама, велики број лежаја и категорисане објекте за туризам, а сеоским туризмом бави се више од 26 сеоских домаћинстава.
Он је истакао да су у Шипову одржана два свјетска првенства у „флај фишингу”, али да ова општина нуди и бројне друге садржаје за еко туризам који је у тренду у свијету.
Удружење „Еко зона Шипово” већ десетак година ради на промоцији културно-историјског насљеђа и природних љепота општине Шипово, а тема данас организоване презентације била је „Љепота разноликости – Богата туристичка понуда општине Шипово”.
 
На 35. Међународном сајму туризма у Београду, на којем учествује више од 1.000 излагача из 46 земаља свијета, туристичка понуда Републике Српске представљена је на заједничком штанду у организацији Туристичке организације Републике Српске и Представништва Републике Српске у Србији.
Заједничко представљање одвија се у сарадњи са Министарством трговине и туризма и Министарством за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске.