петак, 22. фебруар 2013.

МОСТ БРАТУНАЦ-ЉУБОВИЈА ДО КРАЈА 2014. ГОДИНЕ

БАЊАЛУКА, 22. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Пројекат изградње моста на ријеци Дрини између општина Братунац и Љубовија требало би да буде завршен ове године, а мост да буде изграђен до краја 2014. године, договорено је на састанку ресорних министара Републике Српске и Србије данас у Бањалуци.

 
Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да ће мост имати заједничку царину са једним граничним прелазом са једне или друге стране, због појефтињења, док ће цијена изградње бити позната након завршетка пројекта.

Према његовим ријечима, циљ је да мост задовољи све стандарде и услове градње.

Чубриловић је подсјетио да је на заједничкој сједници влада Републике Српске и Србије донесена одлука да почне градња овог моста и изразио очекивање да, подјелом задатака свим институцијама с једне и друге стране, неће бити застоја у самом пројекту.

Министар грађевинарства и урбанизма Србије Велимир Илић рекао је да су Влада Србије и ресорно министарство уплатили комплетан аванс од 50 милиона динара или око 450.000 евра за израду пројектне документације, чија ће припрема почети сутра.

Он је изразио очекивање да ће пројекат бити завршен за три мјесеца, послије чега ће се расписати тендер, док би мост требало да се заврши до краја наредне године.

Илић је додао да се паралелно са пројектовањем ради и ревизија пројекта.

Према његовим ријечима, ово ће бити модеран мост који ће повезати Коридор 11 са Републиком Српском, а Србија креће у још један велики пројекат – изградњу пруге Ваљево–Лозница и спајање са Републиком Српском и пругом Београд–Бар.

"То је неопходно јер се ово подручје празни и са стране Републике Српске и Србије, слабе су комуникације и желимо да ово задржи младе на тим просторима", рекао је Илић.

Министар за просторно уређење, грађевинaрство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је ово министарство спремно да реализује закључак са заједничке сједнице влада и да ће пружити сву неопходну стручну и техничку помоћ руководству општине Братунац.

Она је додала да је постојећим регулационим планом дозвољена изградња граничног прелаза и да је у току израда новог просторног плана који би за три до четири мјесеца могао ријешити и питање евентуалног проширења.

Према њеним ријечима, Министарство је спремно за давање неопходних дозвола за изградњу моста на Дрини, јер Дрина није ријека која раздваја Републику Српску и Србију, већ која их спаја.

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић рекао је да је изградња моста Братунац-Љубовија историјски пројекат не само за ове двије општине, него и за двије регије.

Он је додао да ће мост допринијети развоју ових регија, што је прије свега био захтјев привредника који су морали користити и до 200 километара дуже обилазне путеве.

Замјеник предсједника општине Љубовија Видоје Јовановић истакао је да мост доприноси реализацији Споразума о специјалним паралелним везама и да ће омогућити везу ширег подручја централне Србије са централним подручјем Српске и БиХ.

Марко Шљивић и Страхиња Станишић наступили на ЕИОВФ у Брашову

22 фебруар 2013palelive.com

Босна и Херцеговина је ове године због финансијских проблема на Винтер Еуропеан Иоутх Олимпиц Фестивалс ВЕИОФ 2013 у Брашову у Румунији имала три представника.

Наш Марко Шљивић је наступио у велеслалому и слалому, док је Лејла Шехић наступила у уметничком клизању, а Ламија Авдић у брзом клизању. Паљани су имали још једног такмичара који је наступио за Србију - сјајног Страхињу Станишића.

Марко Шљивић је у велеслалому заузео 40. позицију у конкуренцији 98. пријављених такмичара. Трку слалома није завршио. Сјајне наступе је имао Страхиња Станишић! У велеслалому је био 33. док је у слалому завршио на 17. позицији, са временом 1:38.71, што је за 7 секунди спорије од победника из Словеније Стефана Хадалина.

Такмичарка БиХ у уметничком клизању Лејла Шехић заузела је последњу 28. позицију. Ламија Авдић на деоници од 1500 м је заузела 28. позицију у конкуренцији 30 девојчица. На деоници 1000 м Авдић се пласирала на 29. позицију. Трку на 500 м није завршила.