уторак, 19. фебруар 2013.

СРПСКА ОДБАЦИЛА ФЕДЕРАЛНЕ ТЕРИТОРИЈАЛНЕ КАЛКУЛАЦИЈЕ

Представници Републике Српске инсистираће да у предстојећем попису границе пописних кругова уз линију разграничења морају да приђу нултој линији међуентитетске границе....

 

Приредио: Вукан ДУБОЧАНИН

БАЊАЛУКА, 18. ФЕБРУАРА /СРНА - Маске су напокон пале и сада је јасно зашто није имплементиран други анекс Дејтонског споразума - Федерација БиХ, уз подршку међународног фактора, намјеравала је да уз међуентитетску линију разграничења формира још једну територијалну јединицу, област или појас површине од 300 квадратних километара?!

Ту намјеру уочили су у Управи за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске када су прије неколико дана од Агенције за статистику БиХ из Сарајева добили захтјев да им доставе одређену документацију - да би реализовали препоруку међународног експертског тима за праћење пописа становништва.

У неким међународним и сарајевским круговима очигледно су планирали да прошире међуентитетску линију разгранипчења и тако направе појас чија би ширина била наводно сто метара. У ствари, тај појас био би широк најмање 150 метара, јер би оба ентитета у ту територијалну област требало да унесу по 75 метара своје територије дуж цијеле линије разграничења.

Тренутно није јасно како би та територија била организована, коме ентитету би припадала и коме би се у предстојећем попису књижили људи и њихова имовина на том подручју.

Сви су изгледи да је неко већ планирао да се та питања ријеше међународном арбитражом пошто је више него јасно да се ентитети о томе никада неће моћи договорити.

Уосталом, ни за скоро 18 година од потписивања Дејтонског споразума нису могли да се договоре о идентификацији и маркирању линије разграничења чија је ширина 50 метара - ако се она са топографских мапа пренесе на терен.

Политичари у Федерацији БиХ једноставно нису хтјели ни да чују за "коначну подјелу БиХ" иако су њихови представници и представници међународне заједнице у Дејтону потписали мапе са међуентитетском линијом разграничења.

Због тога је Анекс 2 Дејтонског мировног споразума већ 18 година само празно слово на папиру.

Није се због тога много бринуо ни високи представник међународне заједнице који је имао мандат да штити Дејтонски мировни споразум и да брине о његовој имплементацији. Он је једноставно препустио примјену Анекса 2 Нато пакту и мислио је да је завршио посао.

Како ће се ријешити судбина многих људи којима је међуентитетска линија разграничења пресјекла имања? Чак 14 хиљада катастарских "честица" је на тај начин подијељено, тако да многи на том подручју не знају да ли они и њихова имовина припадају Републици Српској или Федерацији БиХ.

Да није предстојећег пописа становништва, ова агонија би још потрајала. Вјероватно никоме у Федерацији БиХ и неким круговима међународне заједнице још годинама не би пало на памет да коначно ставе на дневни ред примјену Анекса 2 Дејтонског мировног споразума.

"Српска већ годинама безуспјешно покушава да ријеши ово питање, али није било политичке воље у Федерацији БиХ" - рекао је за Срну директор Управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске Тихомир Глигорић.

Давно су у Републици Српској направили тзв. "плаву књигу" у којој је прецизно описана међуентитетска линија разграничења, коју су у Дејтону уцртали у топографске карте стручњаци америчког Министарства одбране.

Управа за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске прецизно је описала ту линију, утврдили куда она пролази и које катастарске "честице" пресијеца.

"Требало је да то уради и Федерација БиХ и да послије тога стручњаци изађу на терен и идентификују ту линију и на тај начин је озваниче. Тако би се реализовао Анекс 2 Дејтонског мировног споразума. Али Федерацији БиХ и неким моћницима међународне заједнице то никада није био интерес“ - упозорава Глигорић.

Високи представник међународне заједнице Валентин Инцко рекао је једном приликом да је имплементација Анекса 2 у надлежности Нато пакта, дакле војних и полицијских снага међународне заједнице.

"Онда су њихови представници дошли код нас у Управу и замолили нас да мало станемо са тим нашим активностима о идентификацији и маркирању међуентитетске линије док они не обаве разговор са надлежним у Федерацији БиХ да би их убиједили да и они на то пристану.

Ми смо им, уз сагласност Владе Републике Српске, уступили `плаву књигу` и осталу документацију о међуентитетској линији - наводи Глигорић.

Готово двије године из Федерације БиХ нема никаквог одговора. Прије осам мјесеци посљедњи пут је о томе разговарано са представницима Нато пакта, када су долазили због рјешавања питања војне имовине и тада су рекли да и они још чекају одговор Федерације БиХ.

Игра Федерације БиХ, али и неких представника међународне заједнице, око међуентитетске лииније разграничења разобличена је тек ових дана у оквиру припрема за предстојећи попис становништва.

Међународна посматрачка група, коју је на захтјев Савјета министара БиХ формирала Европска комисија да би помогла БиХ у провођењу пописа, умјесто препорука које у почетку нису имале обавезујући карактер, недавно је почела да издаје наредбодавне инструкције које проводи путем Агенције БиХ за статистику.

"Тако је прије непуна два мјесеца у шестом извјештају те мониторнинг групе затражена измјена методологије пописа. На тај начин практично је пропало све оно што је у посљедње двије године урађено на припреми пописа" - објашњава Глигорић и додаје:

"Намјера им је била очигледна. Довели су нас у временски цајтнот вјерујући да ћемо на брзину прихватити све оно што њих интересује о међуентитетској линији разграничења, али су се преварили у рачуници".

Попис становништва у овој години биће најзначајније политичко питање у БиХ, преко којег ће се преламати многе друге ствари. Због тога је Влада Републике Српске формирала радну групу од осам чланова за праћење свих активности о попису, која је практично у сталном засједању.

Већ сада је извјесно да ће представници Републике Српске инсистирати да у предстојећем попису границе пописних кругова уз линију разграничења морају да приђу нултој линији међуентитетске границе.

Другим ријечима, садашња линија разграничења дијелила би се по пола - тако да би на терену по 25 метара ширине те територије припадало и Републици Српској и Федерацији БиХ.