недеља, 29. децембар 2013.

КОВАЧ: ДОВЕДЕНО У ПИТАЊЕ ФУНКЦИОНИСАЊЕ ЛОКАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 29. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Начелник општине Источна Илиџа, Предраг Ковач оцијенио је данас да понашање и поступци власти Републике Српске доводе у питање функционисање локалних заједница, односно опстанак становништва у њима.

 

Ковач је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву нагласио,да се Влада Републике Српске и скупштинска већина у Народној скупштини према локалним заједницама "односе тако као да у њима живи неки други народ, а не становништво Републике Српске".

"Прикупљени новац од ПДВ-а се не распоређује равномјерно, а сада постоје и најаве да ће домови здравља прећи на трезорско пословање и да ће локалне заједнице додатно морати издвајати још пет одсто из буџета за њихово финансирање", рекао је Ковач, додајући да из године у годину локалне заједнице добијају значајно мања средства од индиректних пореза.

Ковач је оцијенио да је алармантна информација да ће Пореска управа Републике Српске путем својих локалних представништава "Шумама Српске" отписати дуговања која имају према локалним заједницама.

"Уколико власт настави да се на овакав начин односи према локалним заједницама, ми ћемо бити приморани да све оно што нам Влада налаже да радимо не радимо и да одбијамо све наредбе чији је циљ урушавање функционисања локалних заједница", навео је Ковач.

Градоначелник Бијељине,Мићо Мићић рекао је да Влада покушава да комплетан терет кризе пребаци на локалне заједнице, наводећи да се буџети локалних заједница из године у годину смањују, док је буџет Републике Српске за 10 одсто повећан.

Мићић,  навео је да су општине и градови добили упутство од Министарства финансија Републике Српске да смање буџете за 10 до 15 одсто, а неки и више.

Према његовим ријечима, локалне заједнице оптерећује и преношење неких надлежности на њих, што не могу издржати.

Нема коментара:

Постави коментар