субота, 15. јун 2013.

ПРЕДСТАВНИЦИ СРПСКЕ И ДАНАС ОДЛУЧНИ ДА САЧУВАЈУ РЕПУБЛИКУ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 5. ЈУНА /СРНА/ - Представници Републике Српске одлучни су и данас, као што су то били борци у периоду од 1992. до 1995. године, да сачувају своју Републику, рекао је вечерас у Источном Сарајеву министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић.

 

Ђокић је на Свечаној академији поводом Дана одбране Сарајевско-романијске регије у одбрамбено-отаџбинском рату рекао да и данас они који су упорно оспоравали Републику Српску настоје то учинити и даље.

"Упркос томе што има покушаја да нас слабе и принуде на провођење реформи којом би Српска изгледала другачије, њен народ и сви политички представници, без обзира на позицију и опозицију, једнако су опредијељени за идеју која је постојала и 1992. године када је створена", истакао је Ђокић.

Он је навео да су борци Војске Републике Српске, који су одбранили ове просторе, показали невиђену храброст и витештво, те оставили у аманет грађанима Српске да и даље граде Републику и да она буде просперитетно, стабилно и уређено друштво.

Ђокић је подсјетио да су од 1992. године до јуна 1995. године у бројним покушајима припадници тзв. Армије БиХ покушали да заузму Сарајевско-романијску регију и подијеле Српску у два дијела.

Он је истакао опредијељеност Владе Републике Српске да догодине до краја проведе програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, којим ће бити трајно збринутно 5.606 породица.

"То је један од најхуманијих програма којег је у миру провела Република Српска. Наставићемо ту бригу и када закључимо тај програм према оним породицама које су стицајем околности остале изван регистрованих породица које нису стамбено збринуте, а имају ту потребу", рекао је Ђокић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија истакао је да су борци који су одбранили Сарајевско-романијску регију омогућили стварање Источног Сарајева, због чега је град помагао, а наставиће и у будућности да помаже борачку популацију.

Он је подсјетио да је један број бораца који је одбранио ове просторе након потписивања Дејтонског споразума морао да напусти своје домове и да се пресели у Републику Српску, што је био огроман проблем за тадашње руководство Српске.

У име Борачке организације Републике Српске /БОРС/ обратио се Мико Шкорић који је, поздрављајући саборце, подсјетио да би Српска била преполовљена да су током офанзива припадници Првог корупса тзв. Армије БиХ успјели заузети Романију и повезати се са Другим корпусом у централној БиХ чиме би био остварен план стварања тзв. зелене трансферзале.

"Драги моји саборци и данас морамо бити јединствени као што смо били прије 18 година у одбрани Сарајевско-романијске регије и упорни у политичкој борби за јачање институција Републике Српске. Једино је Република Српска гарант нашег опстанка на овим просторима", рекао је Шкорић.

Чланови Музичке академије Источно Сарајево извели су пригодан програм. Свечаној академији присуствовали су министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бошко Томић, као и представници локалних борачких организација.

У оквиру обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије, сутра ће на Војничком спомен-гробљу на Сокоцу бити служен парастос и положени вијенци, а Пододбор Владе Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја за све заинтересоване грађане обезбиједио је бесплатан превоз.

Од 18.000 бораца, колико је бројао Сарајевско-романијски корпус Војске Републике Српске, од 1992. до 1995 њих око 4.000 положило је животе у темеље Републике Српске.

Нема коментара:

Постави коментар