петак, 1. март 2013.

Ријека Бистрица - краљица чистоће

palelive.com
У оно вријеме дјетињства док смо били водоноше косцима на мноби ишло се на врело Студенац по хладну воду,а награда је била гутљај хладне пиве из Бистрице.
Посебан доживљај је била лубеница охлађена у Бистрици послије ручка.

То се данас зове сеоски туризам,а ми смо тада то сматрали радном обавезом.

Дјетињство је то било,које се могло само пожељети


Бистрица је рјечица која извире на Јахорини, 7-8 километара јужно од Пала. За време Аустроугарске окупације је изграђен модерни водовод са изворишта Бистрице који је и данас у употреби.

Преко овог мостића иде се до извора Студенац

 Са изворишта Бистрице се водом снабдевају делови Пала и Сарајева. Водоводна цев ка Сарајеву иде преко Довлића, Бруса, долином Равна, северно од главног венца Требевића ...



  Водоток Бистрице је у почетку слаб и Бистрица је мали поточић који уливањем споредних вода јача, па Бистрица у кањону, неколико стотина метара до свог ушћа у паљанском Миљацку постаје мала рјечица.

 
Температура на изворишту Бистрице износи око 7-8 ° Ц, а на разним местима водотока досеже до 14 ° Ц. Дужина тока је 776 метара, а најљепши дио Бистрице је свакако кањон Бистрице у доњем делу њеног тока.


 Бистрица је планинска речица коју карактерише бистрина, по којој је и добила име. Бистрина воде је лети, при дуготрајној суши велика, у вировима дубоким преко 1 м види се дно.

Због бистрине и ниске температуре воде, као и усљед појачаног механичког додира са ваздухом на брзацима и буковима, јавља се и довољна засићеност кисеоником. Присуство у кањону иу близини оваквих планинских речица подиже расположење, па је Бистрица идеално место за одмор.


 Бистрица је богата поточном пастрмком, па ову рјечицу воле рибари. Захваљујући свом току и удаљености од Пала, Бистрица спада у најчистије речно корито на подручју паљанске општине. Од свог изворишта до ушћа Бистрица је кристално чиста. Кризно подручје је излетиште Радоњићи и део водотока поред пута за Јахорину.


 Нажалост, Бистрици као и другим рекама прети опасност због велике сече шуме на Јахорини иу близини њеног изворишта. Бистрица је у протеклих неколико година значајно изгубила на свом водостају и ако се у будућности значајније не посветимо заштити изворишта овом природном драгуљу прети нестајање.

Нема коментара:

Постави коментар