среда, 19. децембар 2012.

Говјештица крије тајне

19.12.2012  С. М.

Говјештица крије тајне 
Рогатица - За љубитеље спелеологије Рогатица би ускоро могла да постане једно од незаобилазних одредница захваљујући пећинама које се налазе на подручју ове општине.
Туристима је засад једино доступно подземно благо пећине Бања Стијена, популарног назива Мрачна пећина, која се налази у кањону ријеке Прача, двадесетак километара од Рогатице.
До Мрачне пећине први су допрли аустроугарски пустолови и дуго је била прва туристичка пећина у овом дијелу БиХ. О томе говоре и бројни записи на њеним зидовима.
- И док се о пећини Бања Стијена и њеном подземном благу у којем доминирају чаробне фигуре сталактита и сталагмита на масивним пећинским стубовима и феномену ове подземне куће доста зна, о сусједној Говјештици у коју се улази на капију ширине осам и висине 12 метара само десетину метара ниже тек ће се чути - казује директор Туристичке организације у Рогатици Небојша Голић.
Према његовим ријечима, на истраживању Говјештице се до сада се мало урадило. Најдаље је отишла група спелеолога из Болоње која је у августу ове године наизмјенично 13 дана истраживала њену унутрашњост.
- Они су утврдили да се ради о највећој пећини у БиХ. У неколико "дворана" чије су димензије око 100 са 50 метара које су дјелимично попуњене пећинским језерцима неупоредиве љепоте и са као суза чистом водом налази се велики број пећинских украса. У једној дворани чак су пронађене влажне наслаге костију пећинског медвједа, животиње која је, како научници тврде,  изумрла прије 20.000 година - каже Голић.