понедељак, 19. новембар 2012.

Злочин Хашког трибунала

Злочин Хашког трибунала Горан Маунага18.11.2012 


Ослобађајућа пресуда за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача коју је у петак донио Хашки трибунал, изгласана је по политичком наређењу и из више разлога, који немају везе с правом и правдом.
Може ли се у једној таквој судској одлуци, донесеној уз занемаривање свих доказа, докумената, свједока, тражити ишта позитивно? Може и треба. 
Било је неопходно да Хашки трибунал поентира једном тако шокантном пресудом да би, коначно и дефинитивно, цјелокупна јавност нашег региона, од нас обичних смртника до највиших званичника, заиста схватила каква је то институција, због чега је формирана, како и зашто функционише.
Послије те пресуде на Балкану више ништа неће бити исто. Дојучерашње демократе, легалисти од којих се никад није могла чути критика рада хашке квазисудске машинерије, одједном потпуно схватају и оправдавају Војислава Шешеља и све оно што је он тамо рекао и написао о том суду, о његовим тужиоцима и судијама.
Хашки трибунал том одлуком радикализоваће односе у региону више него, чак, и онај кога су експоненти тог суда означавали као "балканског касапина".
Свједоци смо како, послије хашке ослобађајуће одлуке за хрватске генерале, преко ноћи досадашњи критичари и Милошевића, и Караџића, и Младића постају њихове присталице. Једноставно, они се сада питају који су, заиста, разлози за то да хрватска Влада слави своје генерале и шаље авионе по њих, а да се српска својих одриче и авионима их испоручује. Логика им је разумна и једноставна: послије те и такве пресуде за коју сваки лаик зна да је политичка, они аутоматски више не могу да вјерују у објективност таквог суда. Сада не желе да признају ниједну његову претходну одлуку.    
Послије те пресуде коју је, у ствари, донијела политичка организација, а не суд, а знајући да је, рецимо, и бивши високи представник међународне заједнице Карл Билт изјавио да је "војна акција 'Олуја' најефикасније етничко чишћење којем смо присуствовали на Балкану", и најневјерније Томе схватиле су да хашка пословица да "нико није крив док се не докаже да је Србин", није виц.
Зато никог не би изненадило ни то да је најновија вијест "Њуз" портала да "Иво Санадер на све начине покушава да се докопа суђења у Хашком трибуналу" чиста истина, а не измишљотина.