субота, 10. новембар 2012.

Беседа о Митровдану на Призренској Богословији у Нишу


На Митровдан ове године, у Цркви Васкрсења Христовог, у Нишу, отац Бобан подучи присутни народ упућујући на речи једне богослужбене пјесме коју је спјевао надахнут Духом Светим псалма појац Цар Давид још у Старом веку, "Радујте се праведни у господу јер праведним приличи похвала, Алејула (Пс.32.1), а којом се већ више одXVIII вјекова подсећамо и на великог војводу Димитрија Солунског и прослављамо га као Св.Мученика Димитрија Мироточивог, јер из његовог Светог нетрулежног тела излази Свето миро које помаже и исцељује слепе и хроме ако приступају Свецу испуњени Вером и Надом.
Такође, напомену да је било много виђења Светог Димитрија и много вијекова послије његове смрти, да у телесном облику брани Солун или на другим местима где је било угрожено православље. 

 Требамо се овде присетити да су захваљујући тим виђењима и многи Срби, припадници разних племена, који су борили под заставм Цара Душана и држали Солун под опсадом угледавши Св.Димитрија на зидинама Солуна, одрицали се паганства, прихватали Православље и узимали тог Светитеља за заштитника своје породице и Крсну Славу.Кајући се за своје дотадашње грехове и живјећи по Јеванђељу ти наши преци заслужили су да им Св Димитрије помаже и нама у невољи.
Тако се десило и за вријеме посљедњег рата Отаџбинског када се стварала Република Србска, када је један Светогорски старац имао виђење Св.Димитрија са окрвављеним мачем који му је саопштио да се враћа из Херцеговине где је штитио угрожени Србски народ нападнут од мухамеданаца. 





С обзиром на две Митровданске офанзиве организоване о Митровдану 1992.године, када је 40.000 војиника регуларних јединица Војске Хрватске, ХВО-а и Армије БиХ, напало положаје које су бранили 4200 бораца Невесињске бригаде ВРС на целокупном фронту долином реке Неретве или она офанзива о Митровдану 1994.године када је више од 1000 специјалаца Армије и МУП-а БиХ убачено на подручије Вележа да би са леђа напали положаје Невесињске бригаде.
И један и други покушај завршио се потпуним неуспјех по нападача, тако да слободно можемо прихватити ово виђење светогорског старца као апсолутно тачно јер само је Чудо Божије и Сам Св. Димитрије могли у та два наврата спасити Србски народ у Херцеговини од пропасти и затирања.
Слава је и хвала Богу и Св. Димитрију у векове вијекова.Амин.