петак, 9. новембар 2012.

Глигорић: Катастарска евиденција потврђује наводе владике Григорија

 09/11/2012 | СРНА
Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Тихомир Глигорић рекао је да катастарска евиденција, коју имају на подручју Билеће, показује да је оправдана иницијатива епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија да БиХ има легитимно право да тражи враћање дијела јадранске обале код Суторине.
Глигорић је истакао да то питање треба једнако узети у обзир, као и сва друга отворена питања, те га третирати на основу чињеница.
"Питање државне границе са сусједима - Хрватском, Србијом, Црном Гором, је отворено. Није било предмет ратификације о питању државне границе, јер на техничко-стручном нивоу нису усаглашена сва отворена питања, а њих има", рекао је Глигорић.
Он је додао о свим питањима треба изналазити рјешења мирно, на основу историјских чињеница и практичног стања, те искључиво на основу аргумената и путем конструктивног дијалога.
Глигорић је напоменуо да Савјет министра БиХ треба да формира комисију за границу, јер је старој истекао мандат, те да је Влада Српске на вријеме предложила своје представнике.
"Очекујемо да буде формирана нова државна комисија и да почне са радом", нагласио је Глигорић.
Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је Срни да БиХ има легитимно право да тражи поврат дијела јадранске обале код Суторине који јој је одузет, те позвао највише представнике власти у БиХ и Републици Српској да се боре за своју територију.
Мајкић: Ријешити питање границе
Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је да је мало земаља које су немарне према својој граници као што је то БиХ.Она је истакла да став епископа захумско - херцеговачког и приморског Григорија да БиХ има легитимно право да тражи поврат дијела јадранске обале код Суторине свакако заслужује пажњу.
"Та идеја се већ неколико пута чула у јавности, али никада није реализована, због чега треба јавно прозивати оне који имају задатак да ријеше питање границе БиХ", рекла је Мајкићева.
Она је подсјетила да се том материјом никада није озбиљно бавио ниједан састав Савјета министара БиХ од закључења Дејтонског споразума.
"У овој земљи имамо безброј проблема по питању границе. Ни екипе које су биле формиране за рад по том питању никада нису ефикасно завршиле тај посао, као што је, на примјер, питање границе према Хрватској код Костајнице", рекла је Мајкићева.
Према њеним ријечима, БиХ није ријешила тај проблем ни на једном дијелу своје границе.
"БиХ показује нестабилност и неодговорност", констатовала је Мајкићева и запитала каква је то земља која није у стању да брине о својим границама.