среда, 11. јул 2012.

Лечи молитвом и разговором

Ваљево - У месту Ставе код Ваљева, на стотине људи сваке недеље посети Марјана Кнежевића, свештеника тамошње сеоске цркве. За време службе, на Ставе се слије десетине аутомобила из свих крајева Србије. Међу верницима су и стари и млади, и болесни и здрави, и криви и прави. Молитве из Јеванђеља, који други попови не користе, као и разговор са верницима, по њиховим причама, лече и помажу.

Отац Марјан службује у сеоској цркви већ више од 30 година. Верницима, каже, помаже и лечи, искључиво читањем молитви.

"Интересовање људи је порасло када сам почео у цркви да служим Свету тајну јелоосвећења, која је једна од седам светих тајни. Верује се да се у тој светој тајни потапају заборављени греси, а они некада могу бити узрок болести и невоља. Та молитва се чита само у неколико православних храмова у целом свету. Сматра се да је ту молитву треба да служи седам свештеника и због тога је најчешће не спроводе у храмовима, али моје је мишљење да то може да обавља и један свештеник, уколико је «чист» и спреман да своју енергију подели са верницима. Када се прочуло за ову молитву почели су свакодневно да долазе људи из свих крајева Србије. Уз то, читају се молитве против ’волшебних енергија’, а сведоци смо да је све више људи одлази код црних магова и пророка. Након читања молитве, ако је неко под магијом, осети муку, страх, деси се да по неко и врисне или једноставно побегне из цркве"

"У протекле три године у цркву су долазили они који су покашали да се убију, парови који немају децу, болесни... Долазе људи свих професија. До сада сам успео да излечим галопирајући тумор, леукемију, рак плућа, тумор на мозгу, а петоро деце је захваљујући молитви после неколико година проговорило. Ја знам да све ово звучи као 'научна фантастика', али све је просто и једноставно. Ако је Бог створио човека он може да га и излечи. Некоме помаже само једна молитва, а неко мора чешће да долази“, прича Марјан.

Отац Марјан службу обавља сваки дан, а за време Божићњег поста свакодневно се обављају и поноћне литургије. „Мештани су били мало ненавикнути на то, јер већина њих у цркву долази само недељом. У почетку, током једне првих поноћних литургија, док сам читао молитву у цркву је ушла полиција. Неко од мештана је пријавио да су се у сеоској цркви окупили ’секташи’ и да сроводе неки обред. Када су увидели о чему се ради, полицајци су брзо напустили село. Такође, већина мештана је тешко прихватила то што се служба врши и суботом, па је било разних отпора, а неки од њих су ме прозвали чак и суботаром. Сада су већ навикнути на свакодневне службе и проблема више нема“, прича отац Марјан и додаје да ће због све већег броја верника до пролећа бити проширена сеоска црква.