субота, 19. мај 2012.

Federacija mora da plati odštetu od 240.000 evra

Banjaluka 19. 05. 2012
Press RS
STIŽE CEH ZA OTETE VOJNE STANOVE - TRI nove PRESUDE EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA u korist oŠteĆenih
Federacija će morati da plati 240.000 evra odštete vlasnicima tri oteta vojna stana koji nisu ostvarili pravo na povraćaj imovine! Ova presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu pruža nadu hiljadama oficira i zaposlenih u nekadašnjoj JNA da će dobiti nadoknadu za imovinu u kojoj se nezakonito i bez plaćenog feninga baškare oni koji su ih proterali i okupirali njihove stanove.
NEZAKONITO ODUZETO VIŠE OD HILJADU VOJNIH STANO­VA... Sarajevo

Ljeposava Mago, Jovan Radović i Vaso Krstevski, kojima će Federacija morati da nadoknadi otetu vojnu imovinu, uverili su se da je pravda spora, ali i dostižna. Njihovo zadovoljstvo, verovatno, nije potpuno jer je iz presude jasno da Vlada Federacije nije dužna da im obezbedi povraćaj stanova, što potvrđuje da ni strazburska pravda nije savršena i svemoguća. Iz te presude je, međutim, sasvim očigledno da federalna vlast ne može doveka da zabija glavu u pesak i ignoriše otimačinu imovine bivših pripadnika JNA i pokazuje da je došlo vreme da se plati ceh za legalizaciju pljačke vojnih stanova. Jer kvadrat otetog stana više nije džabe, već 1.000 evra!
Ta cena nedvosmisleno proizilazi iz presuda Evropskog suda, koje su rešene u korist Ljeposave Mago, Jovana Radovića i Vasa Krstevskog. Pravnici tvrde da bi strazburska „tarifa" mogla da bude fiksna i da ne bi smela da se menja ni u postupcima pred federalnim i bh. sudovima, pred kojima bivši pripadnici JNA traže svoja prava.

Banjalučki advokat Nebojša Milanović, koji je u Strazburu zastupao Ljeposavu Mago, tvrdi da bi odluka Evropskog suda trebalo da bude vodič za sudove BiH, koji bi trebalo da uspostave sličnu praksu u ovakvim slučajevima. Milanović tvrdi da je isplata pravičnog obeštećenja jedino moguće rešenje za hiljade sličnih slučajeva upravo zbog toga što je dobar deo tih stanova u međuvremenu otkupljen.
- Veoma smo zadovoljni ovakvom presudom, koja je, praktično, bila jedino moguće rešenje. Bojim se, međutim, da je moguće da će sudovi u FBiH raditi kao i do sada i odbijati te ljude u njihovim zahtevima upravo zbog velikih finansijskih posledica po federalni budžet, iako bi presude iz Strazbura trebalo da budu putokaz i za naše sudove - ocenjuje Milanović.

On ističe da je Ljeposava Mago, za razliku od mnogih, bila uporna u borbi za svoja prava. Njoj stan nije mogao da bude vraćen, jer su ga vlasti FBiH dodelile čoveku koji ga je kasnije otkupio.

- Ona je, međutim, nastavila da se bori da ostvari svoje pravo, iako su je desetak puta odbijali pred nadležnim sudovima u Sarajevu. Kada je iscrpela sve moguće oblike pravne borbe u BiH, obratili smo se sudu u Strazburu, koji je doneo jedinu moguću odluku da se obešteti sa 53.000 evra ili sa 1.000 evra za svaki kvadrat njenog stana, plus dodatnu odštetu od 5.000 evra - kaže Milanović.

Mijić: Obeštećenja samo za beskućnike
Monika Mijić, zastupnik BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, kaže da je pred ovom institucijom trenutno na čekanju još 80 tužbi za stanove iz fonda nekadašnje JNA. Prema njenim rečima, Vlada FBiH je, sprovodeći nalog suda u slučaju „Đokić", donela plan za rešavanje ovih slučajeva, koji bi trebalo da utvrdi tačan broj ovakvih slučajeva, ali i da inicira izmene zakona o privatizaciji tih stanova.
- Zakonske izmene bi uskoro trebalo da budu u proceduri, dok tačan broj stanova još nije utvrđen, jer vlasti Srbije i Crne Gore kasne sa dostavljanjem traženih podataka. Naime, svi bivši pripadnici JNA, koji su u međuvremenu dobili stanove u Srbiji ili Crnoj Gori, nemaju pravo na obeštećenje ili povraćaj stana, pa je važno da se utvrdi ko je od njih dobio stan u sadašnjem mestu stanovanja - ističe Mijićeva.

Podsetimo, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu još pre dve godine je doneo prvu presudu u slučaju otetih vojnih stanova. Tom presudom Federaciji je naloženo obavezana da penzionisanom oficiru JNA Branimiru Đokiću isplati odštetu od 65.000 evra, ali i da generalno reši problem svih vojnih stanova. Đokić je dobio svoj novac, ali je Vlada u Sarajevu sa godinom zakašnjenja usvojila akcioni plan za rešavanje problema tzv. vojnih stanova. Međutim, još niko od oštećenih nije dobio obeštećenje i nikom od njih još nije vraćen stan.


Milorad Kutlešić, predsednik Udruženja vojnih penzionera RS, tvrdi da Vlada FBiH ne postupa po sopstvenom planu, već se opredelila za strategiju da čeka presude iz Strazbura i onda ih pojedinačno isplaćuje, jer zna da svi kojima su oteti stanovi nisu podneli tužbe pred Evropskim sudom.

- Oni su izradili taj plan za rešavanje problema, ali je problem u tome što neće da se pridržavaju onog što su utvrdili. Zato i nema praktičnog pomaka na ostvarivanju prava ovih ljudi, iako je, sudeći i prema ovim novim presudama Evropskog suda, jasno da oni zaslužuju pravično obeštećenje ako su stanovi u međuvremenu otkupljeni ili da imaju pravo na povraćaj stana ako on još nije prodat - kaže Kutlešić.

Vlasti Federacije, ipak, strepe od suda u Strazburu, jer se plaše da bi propisane odštete mogle da olakšaju ionako presahli budžet. S druge strane, ni njima nije sasvim svejedno što moraju da sponzorišu uzurpatore, koji su se vojnih stanova domogli tako što su se uz blagoslov bošnjačkih moćnika ušetali u njih. Ceh bi mogao da bude papren, jer se procenjuje da je oteto hiljade stanova bivših oficira i zaposlenih u JNA, u kojima se baškare pripadnici tzv. Armije BiH, počev od „prašinara" do generala, među kojima je i nekadašnji načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Sifet Podžić. Broj otetih vojnih stanova, međutim, nikada nije tačno ustanovljen. Dok vlasti u Sarajevu tvrde da je reč o 500 takvih nekretnina, Udruženje vojnih penzionera tvrdi da je bivšim pripadnicima JNA oteto čak 20.000 stanova.

Dragan Risojević