среда, 7. март 2012.

ISTORIJSKI FALSIFIKAT: “Romantični” Sulejman nabijao srpske glave na kočeve!


U TV seriji "Sulejman Veličanstveni" dramatično falsifikovana srpska istorija. Beograd nije raširenih ruku dočekao sultana, već je u njegovoj odbrani izginulo svih 900 branilaca, a on nije bio romantični vitez već brutalni osvajač




 U seriji “Sulejman Veličanstveni” najbrutalnije je falsifikovana srpska istorija, a turski sultan koji je u njoj prikazan kao romantični ljubavnik i vitez, zapravo je bio surovi osvajač koji se brutalno obračunavao sa Srbima! Primera radi, ispred šabačke tvrđave dočekan je sa 60 “neverničkih” glava nabijenih na kočeve!

U sinoć emitovanoj epizodi na Prvoj televiziji, prikazan je prvi osvajački pohod sultana Sulejmana i pad Beograda 1521. godine koji uopšte ne odgovara istorijskim faktima, tvrde srpski istoričari.

Iako je u seriji prikazano da su Osmanlije takoreći prijateljski ušetali u Beograd, a njihov sultan Sulejman ljubazno proćaskao sa šačicom zarobljenika, objašnjavajući im da dolazi u miru, istorija govori sasvim drugačije!





Prema knjizi “Sulejman i Rokselana“ srpskog istoričara i akademika SANU Radovana Samardžića, osmanski pohod na Beograd je bio najveći do tada.

“Mere koje je Sulejman, čekajući pad Beograda, jednu za drugom smišljao i bez i odlaganja sprovodio na račun Srba bile su izuzetno svirepe”, piše Samardžić. Ostavljeni bez obećane pomoći Ugara, nekoliko srpskih odreda (oko 900 ljudi) je izginulo pod bedemima Kalemegdana, a preživeli žitelji mahom su odvedeni u ropstvo u Carigrad.

U seriji, međutim, Sulejman nonšalantno dolazi u miru pred beogradsku tvrđavu, a poraženi Srbi samo što ga ne goste kafom i ratlukom! Scenaristi su takođe “zaboravili” da prikažu 60 odsečenih glava branioca šabačkog utvrđenja koje su nabijene na kolac i koje su dočekale Sulejmana!


Istoričar Čedomir Antić smatra da država mora da reaguje na ovu seriju.

- Autor serije ima pravo da menja istoriju, ali greše Radio-difuzni savet i država Srbija što dozvoljavaju da se širi kulturna propaganda Turaka. Njihovi glumci iz trećerazrednih serija dolaze u Beograd, a mi ih dočekujemo ih kao da su predsednici – rezigniran je Antić.

I njegov kolega Predrag Marković, jedan od najboljih poznavalaca srpske istorije, razočaran je kako serija izgleda.

- Produkcijski, serija je urađena jadno. Naš “Vuk Karadžić” je ozbiljan program za ovo što gledamo. Istorijske činjenice ne bih da komentarišem – kaže Marković.
Izvor:Telegraf