понедељак, 16. април 2012.

Владимир Савчић - Чоби

Владимир Савчић - Чоби

Чланови групе ПРО АРТЕ Сарајево
Владимир Савчић - Чоби рођен је у Нишу 6. јуна 1948. године. Отац му је био војно лице,пореклом са Сокоца Република Србска,па су се Савчићи послије Ниша Савчићи селили широм Југославије,да би на крају дошли у Сарајево. Управо зато је Сарајево постало град Чобијеве младости. Каријеру је започео као бубњар, иако је претходно свирао виолину и тромбон. Године 1967. основао је сарајевску групу "Вокинси", па затим и групу "Чоби и његове сјенке", када и добија надимак Чоби, по тада популарној светској звезди Чаби цекеру. Годину дана касније постаје члан групе "Про арте", да би више од две деценије важио за једног од најпопуларнијих југословенских певача. Са групом "Про арте" осваја многе фестивалске и друге награде.

По престанку рада са групом "Про арте" наставља соло каријеру у сарадњи са тада најпопуларнијим ауторима: Ђорђем Новковићем, Арсеном Дедићем, Кемалом Монтеном и другим.
Познате песме : "Немој драга плакати", "Лола", "Плачем"...
Крајем осамдесетих и почетком деведесетих година Чобијеве каријера се везује за бројна гостовања по градовима Америке и Аустралије.
Због немира узрокованих распадом Југославије 1992. напушта Сарајево и одлази у Београд.

1995/1996. године враћа се на југословенску сцену као глумац у познатој хумористичкој серији "Сложна браћа", у којој добија запажену улогу Фикрета Халимић - Фике.

У својој богатој каријери, са групом "Про арте" и самостално остварио је тираж од око осам милиона плоча, што га сврстава међу најпопуларније извођаче свих времена на просторима бивше Југославије. Савчић је приређивао и бројне хуманитарне концерате за децу, инвалиде и оболела лица, а био је добитник "Естрадне награде Србије" и "Естрадне награде Југославије". Био је дугогодишњи члан Удружења музичара џез, забавне и рок музике Србије.

Током 2002. године је сазнао да болује од рака дебелог црева. Након седмогодишње борбе са опаком болешћу, умро је 20. марта 2009. године у раним јутарњим сатима у Клиничко-болничком центру у Београду.

Сахрањен је 23. марта 2009. у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Нема коментара:

Постави коментар